Naomi: In Fashion – izložba koja veliča stvaralaštvo poznate manekenke je tu
Naomi: In Fashion – izložba koja veliča stvaralaštvo poznate manekenke je tu

Naomi: In Fashion – izložba koja veliča stvaralaštvo poznate manekenke je tu

Uz različite vremenske etape, stižu i novi modni trendovi, lica koja ispred kamere sprovode vizije onih umetnika koji se nalaze iza iste kao i kreativci koji kreiraju odeću sa naših shopping listi. Iako nam moda konstatno servira nešto novo, činjenica je da se možda i najviše radujemo onom vokabularu koji u svojoj suštini prožima vintage i arhivu. Isto tako, kako najviše pažnje posvećujemo comeback sagi, tako i bezgranično volimo lica koja čine temelj ove industrije. Može se pojaviti stotinu novih fotografkinja i fotografa, ali Annie Leibovitz će zauvek ostati one of the greatest. Siluete novih kolekcija može prezentovati stotinu manekenki, ali niko ne otvara reviju kao Naomi Campbell.

Žena koja broji više od tri decenije modnog staža, otvorila je neke od najikoničnijih revija i svoje ime zauvek zapečatila u samu srž ove industrije. Kako smo govorili o mnogim izložbama, uključujući 100 dela za Berlin kao i Trajni odmorovog puta pominjemo onu koja je u svoj fokus stavila jednu blistavu modnu karijeru. Izložba Naomi: In Fashion otvorena je 22. juna u Victoria & Albert muzeju u Londonu, te donosimo prve utiske.

Dr. Naomi


Pre nego se osvrnemo na samu izložbu koja u svoj fokus stavlja blistavu karijeru poznate manekenke, vreme je da se vratimo na njene početke. Naomi Campbell rođena je u Londonu i svoju karijeru u oblasti modelinga započela je sa samo 16 godina. Čini jednu od prvih generacija top modela, te je svojim radom donekle i stvorila ovaj pojam. Devedesetih godina prošlog veka, zajedno s Christy Turlington i Lindom Evangelistom, Naomi činila je tadašnji the holy trinity modeling industrije. Ukoliko je stvaralaštvo neke modne kuće bilo relevantno za ovaj period, Naomi je otvorila ili zatvorila njenu reviju.

Oduvek je bila poznata po svom famoznog catwalk-u, te se kasnije i našla u ulozi mentora mnogih manekenki. Svi su želeli da hodaju (i izgledaju) kao Naomi.

Tokom karijere pratio ju je nadimak Crna Pantera, a svojim stavom je predstavljala strah i trepet mnogih. Poznata manekenka poseduje neke od najdugotrajnijih konekcija u modnoj industriji. Ali njenom srcu najbliža je definitivno ona sa Azzedineom Alaïom, kog je često nazivala svojim ocem.

Naomi: In Fashion 


Naomi Campbell oduvek je bila sinonim revijskih otvaranja i najviših lestvica visoke mode. Celokupno stvaralaštvo sada je predočila u izložbu koja je svoje mesto uzela u londonskom Victoria & Albert muzeju. U perodu od 22. juna do 6. aprila iduće godine, imaćete priliku da posetite ovu izložbu i svedočite nekim od najikoničnijih perioda karijere poznate manekenke. Unutar odaja pomenutog muzeja biće izložene neke od legendarnih kombinacija koje je modna diva ponela na mnogih revijama. Među kojima je i haljina koju je nosila na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu koju potpisuje Chanel iz 1996.

Naomi: In Fashion izložba prezentovala je neke od najbitnijih prekretnica i događaja u karijeri poznate manekenke, a mi ne krijemo da jedva čekamo da je posetimo.

Foto: Instagram / @naomi, @vamuseum /

Učitati još
Zatvori