Počela je Nedelja mode u Kopenhagenu: Ovo su brendovi koje držimo na radaru
Počela je Nedelja mode u Kopenhagenu: Ovo su brendovi koje držimo na radaru

Počela je Nedelja mode u Kopenhagenu: Ovo su
brendovi koje držimo na radaru

Već smo rekli – Dankinje će zameniti Francuskinje, a Kopenhagen ima potencijal da postane ono što je Pariz danas – prestonica mode. Ili barem jedna od njih. Poslednjh godina, Nedelja mode u glavnom gradu Danske postaje sve značajnija destinacija modnih entuzijasta i to, posebno, onih koji trendove postavljaju, a ne prate. Razlog tome nisu, kao što je to slučaj na preostalim manifestacijama, zvučna imena. Naprotiv, Kopenhagen i Nedelja mode koja se ovde održava pre ostalih, epicentar je mladih evropskih brendova. Zato, ako želite da znate šta će se dešavati na modnoj sceni budućnosti, pratite dešavanja prve nedelje avgusta. U tome vam pomažemo kratkim vodičem i listom pet brendova koje ne treba da ispustite iz vidokruga.

1 / Rolf Ekroth

Rolf Ekroth je brend poznat po svojoj posvećenosti održivoj modi i inkluzivnosti. Brend je osnovao Rolf Ekroth, nakon što je diplomirao na Univerzitetu Aalto u Helsinkiju, i usavršio se u kreiranju rodno ambivalentne odeće, prilagodljive različitim tipovima tela. Ekroth je svoju modnu etiketu ponovo pokrenuo 2020. godine, tokom pandemije, sa jasnom misijom da modnoj industriji pokaže kako može smanjiti svoj karbonski otisak i količinu otpada koji proizvodi. Njegove kolekcije su prepoznate po upotrebi inovativnih materijala i održivim praksama, što ga čini liderom u oblasti ekološki prihvatljive mode. Na Copenhagen Fashion Week-u ove sezone, Ekroth je predstavio svoju novu kolekciju za proleće/leto 2025, koja je već ostavila trag na modnu publiku širom sveta.

2 / Joao Maraschin

Joao Maraschin je brend koji spaja tradicionalne tehnike ručne izrade sa modernim dizajnom. Osnivač brenda, brazilac koji živi u Londonu, završio je master studije na London College of Fashion. Njegov rad karakteriše upotreba veza, heklanja i makramea, što svaku kreaciju pretvara u umetničko delo. Ove tehnike Joao kombinuju sa specifičnim stilom koji je već izgradio, a koji se ističe neutralnim bojama sa bogatim teksturama. Njegove kolekcije su savršene za one koji cene sofisticiranu jednostavnost sa umetničkom završnicom.

3 / Sól Hansdóttir

Sól Hansdóttir je brend koji se ističe eksperimentalnim šablonima i inspiracijom koju crpi iz islandskog folklora i zanatskih tradicija. Dizajnerka Sól Hansdóttir, poreklom iz Islanda, diplomirala je na Central Saint Martinsu 2021. godine i brzo se pozicionirala kao inovator na modnoj sceni. Njen rad je prepoznat po originalnim komadima koji spajaju tradicionalne elemente nacionalne kulture sa modernom estetikom, što rezultira odećom koja istovremeno odgovara potrebama savremenih modnih potrošača – i trendova. Sa novom kolekcijom dolazi u Kopenhagen, a ova Nedelja mode prilika je da prikaže viziju za proleće/leto 2025.

4 / Stamm

Stamm je danski brend osnovan 2022. godine od strane dizajnerke Elisabet Stamm. Ubrzo je postao poznat po svojoj međunarodnoj viziji. Stamm je osvojila Zalando Sustainability Award sa svojom debitantskom revijom tokom Nedelje mode u Kopenhagenu, što je ističe kao ključnog igrača na sceni održive mode. Estetika Stammove zasniva se na kombinaciji suprotnosti kao što su snaga i osećajnost, visoka moda i skromnost, mir i dinamika. Ovaj dualizam je privukao pažnju poznatih ličnosti, uključujući fudbalere i repere koji su već nosili njene kreacije.

5 / Deadwood Studios

Deadwood Studios dolazi u Kopenhagen iz Stokholma, a poznat je po inovativnoj upotrebi reciklirane kože i veganskih materijala poput kaktus kože. Osnovali su ga Carl Ollson i Felix von Bahder 2012. godine, sa vizijom da provociraju konvencionalne norme modne industrije. Brend eksperimentiše sa novim materijalima i tehnikama, stvarajući odeću i aksesoare koji su održivi i ekološki prihvatljivi. Deadwood Studios je pionir u korišćenju recikliranih materijala, čime teži smanjenju otpada i kreiranju održive mode koja gleda u budućnost sa optimizmom.

Učitati još
Zatvori