Nedelja mode u Milanu: Omaž Robertu Cavalliju i Naomi Campbell koja zatvara Del Core reviju
Nedelja mode u Milanu: Omaž Robertu Cavalliju i Naomi Campbell koja zatvara Del Core reviju

Nedelja mode u Milanu: Omaž Robertu Cavalliju i Naomi Campbell koja zatvara Del Core reviju

Deveti mesec definitivno jeste onaj koji prolazi brzinom svetlosti, kako u toku istog nismo sigurni gde smo zagubili poslednju misao a ni novi kaput kupljen po uzoru na one prezentovane na revijama modnih giganta. Nedelja mode u Njujorku pružila je nešto, očekivano, drugačije nalik modnoj revoluciji koja u istom bojkotuje i zagovara trendovske ali i političke promene. London završio se uz parolu Brits do it better, a šta nam priprema Milano?

Već godinama Milanska nedelja mode važi za jednu od onih na kojoj se prezentuju komadi koji će se, u globalu, nositi. Nosiće se na ulicama, kreiraće omiljene kombinacije poznatih modnih devojaka i biće glavni akteri na wishlist-ama širom sveta. Tokom ove nedelje, isčekujemo novitete Miuccie Prade, Kim Jonesa, Jil Sander i mnogih drugih modnih kreativaca. Evo kakvo nam proleće/leto 2025 Milano, za sada, obećava.

Homage to Roberto Cavalli


12. aprila ove godine, svedočili smo odlasku italijanskog velikana Roberta Cavallija. Pomenuti dizajner osnovao je luksuznu etiketu koja važi za sinonim senzualnosti i seksepila. Jasno je, ukoliko bismo govorili o seksepilu Italijanki, jedna od prvih asocijacija definitivno bio bi Cavallijev animal print. Kao omaž čoveku koji je stvorio brend o kom danas govorimo, prezentovana je Spring/Summer 25 kolekcija. Trenutni kreativni direktor poznatog brenda, Fausto Puglisi, reviju započeo je dominacijom belih kreacija, koje su činile savršenu uvertiru komadima od upečatljivog pletiva. Ovaj segment bio je posvećen njegovom rodnom gradu, sicilijanskoj Mesini. Nakon istih na reviji prezentovane su i signiture haljine sa animalnim printom u različitim bojama. Upečatljivi komadi sa lukavom zmijskom šarom uzeli su primat, selektovajući sebe jednim od omiljenih modela većine. Dok se mnogi raduju Viktorijinim Anđelima, mi preferiramo one koji zatvaraju Roberto Cavalli reviju. Samo zatvaranje revije dirnulo je mnoge, kako se na led panelu pojavila slika veličanstvenog Roberta, na šta imamo da kažemo samo – that’s how you do it

Roberto Cavalli S25
Roberto Cavalli S25
Roberto Cavalli S25
Roberto Cavalli S25
Roberto Cavalli S25

Kim Jones said / Lazy & sheer


Nova Fendi kolekcija koju potpisuje Kim Jones poručuje samo jedno – ove sezone preferiramo sheer siluete, glomazne kapute i jakne, i voljni smo da u bademantilu izađemo na ulice, a i na modnu pistu. Na ovoj kolekciji naporno radili su Kim Jons, Silvia Venturini Fendi i Delfina Delettrez Fendi. Ova sezona definitivno je u znaku familijarne modne prizme. Prvu predočio je Jonathan Anderson koji je girly kolekciju posvetio svojoj sestri. A sada i Silvia Venturini Fendi koja je inspiraciju za aksesoare Spring/Summer 25 kolekcije pronašla u viziji koju neguje njena majka Anna. Ovog puta, Kim Jones formu nove kolekcije poverio je upravo ženama koje su decenijama formirale DNK poznate kuće. Uz famozne krojeve pomenutog dizajnera i umeće dama koje nose prezime rimskog modnog ponosa, servirana je kolekcija koja će se istaći kao favorit mnogih.

Sheer suknje sa po nekim šivenim detaljem, koje je Miuccia Prada prezentovala par sezona unazad, ovog puta konzumiramo sa Fendi etiketom. Jakne i kaputi teddy silueta se vraćaju. A potvrdu lazy estetike koja će uzeti primat predstavlja kardigan nalik bademantilu, čija će cena definitivno biti vrtoglava. Favorit mnogih bile su autentične varijacije na temu Baguette torbe. A pastelne i nude boje odeće savršeno su se ukolpile uz upečatljivu roze pozadinu revijskog prostora.

Fendi SS25
Fendi SS25
Fendi SS25
Fendi SS25
Fendi SS25

Marni / Theatrical & structured


Kolekcija koju je Marni prezentovao u sklopu svojih poslovnih odaja, predstavila je teatralni beg u bajkovitu modnu oazu čiji su imperativ košulje sa puf rukavima, šarenoliki dezeni ali i autentični aksesoari. Francesco Risso, koji skoro deceniju posluje u poznatoj etiketi, prezentovao je svoju modnu bajku. A galantni modeli bili su njegovi modni zečevi i zečice. Beauty is the white rabbit, rekao je Risso u backstage-u svoje Spring/Summer 2025 kolekcije. Tog belog zeca možemo uhvatiti, ili pak pokušavati da shvatimo njegovu strategiju iznova i iznova.

Tako je bilo i sa novom kolekcijom kojom je Risso raspametio mnoge. Sve od šminke pa do kreacija mirisalo je na autentičnost i teatralnost. A nešto bajkovito bilo je potrebno u modnom etru koji je prekomerno zasićen velurom i high-street dupe-ovima svega i svačega. Međutim, razigrana Marni bajka, nikada neće imati svoj dupe. Ona predstavlja nešto magično i graciozno, te je definitivno servirala komade koje masa neće uspeti da iznese. Stoga, jasno je da nam je još jednom, u svoje umetničko grmlje, pobegao Marni zec.

MARNI SS25
MARNI SS25
MARNI SS25
MARNI SS25
MARNI SS25

Jil & perfect tailoring


Jil Sander i njena kolekcija za proleće/leto 2025 u fokus stavili su savršen tailoring. Sakoi neutralnih boja upareni sa tankim upečatljivim kaiševima, našli su se na listama svih corpo modnih devojaka. Jil ne bi bila ono što jeste da nam pored fantastičnih sakoa ne bi priredila i coat game iz snova. Na našem radaru istakao se onaj od crne lakovane kože sa floralnim motivima. U rukama modela nalazile su se velike torbe, te je jasno da i Jil odobrava povratak istih. Kao aksesoar sezone istakle su se naušnice sa resama, koje ćemo definitivno uvesti u svoju modnu igru. Pored komada koji mirišu na dobru prodaju, Jil prezentovala je i haljine za nešto svečanije prilike.

Jil Sander S25
Jil Sander S25
Jil Sander S25
Jil Sander S25

Naomi is Del Core’s scientist


Ukoliko, pored Roberta Cavallija na led panelu, moramo izabrati omiljeno zatvaranje na Milanskoj nedelji mode, pobedu definitivno odnose Del Core i Naomi Campbell. Crna pantera u beloj haljini zatvorila je reviju koja prognozira proleće 2025. Italijanska etiketa prezetnovala je kolekciju čiji je imperativ smart odevanje, inspirisano ni manje ni više nego naučnicima. U fokusu našle su se oversized siluete ali i sheer materijali. Kratke jakne uparene sa minijaturnim šortsem, dokazuju da hot pants trend uzima primat i tokom naredne sezone. Pastelne boje, od kojih je najdominantnija ona mint, vodile su glavnu reč. Daniel Del Core poentirao je da je jedan od obožavanijih mladih dizajnera današnjice.

Del Core S25
Del Core S25
Del Core S25
Del Core S25

Alberta Ferretti / Boho & feminine


Nešto romantičniji boho na svoj način donela je Alberta Ferretti, italijanska etiketa znana po svojim lepršavim haljinama. Pored očekivanih komada koji slave lepotu otmenih materijala i sofisticirane koketnosti, italijanski brend prezentovao je i mnoštvo kompleta, od kojih neki uključuju i dominantne pruge u boji. Ovi komadi definitivno mirišu na dobru prodaju, ali i na one koje ćete ubrzo videti u high-street ponudi. Od košulja čija korsetna konstrukcija ističe liniju tela, do dominantnih choker-a koji odišu ženstvenošću, Alberta prezentovala je i te kako nosive komade. Pored dominacije nude kolora, izdvojili su se i komadi u vibrantnim bojama, koji dozivaju letnju sezonu sa numerološkom oznakom 25.

Alberta Ferretti S25
Alberta Ferretti S25
Alberta Ferretti S25
Alberta Ferretti S25

Colorful Etro


Kolor i razigrane siluete na Milansku nedelju mode stigle su pravo iz ateljea brenda Etro. Italijanska etiketa osnovana 1968. godine, neretko predstavlja jednu od prvih asocijacija na leto. Kardigani u bojama uzeli su primat, dok su se kao najupečatljivijie boje istakle zelena i tamnoplava. Suknje sa ikoničnim bandana printom koji sada trenduje, bile su stilizovane sa kratkim džemperima na kopčanje. U fokusu našle su se i naočare vibrantnih boja, te je i više nego jasno da Etro očekuje prelezak iz bordo jeseni u vibrantno proleće i leto. 

Foto: Launchmetrics/spotlight / Instagram / @roberto_cavalli, @etro, @delcoreofficial, @jilsander, @fendi, @marni, @albertaferretti /

Učitati još
Zatvori