Nedelja visoke mode u Parizu zvanično je počela – zagrevamo se uz Schiaparelli
Nedelja visoke mode u Parizu zvanično je počela – zagrevamo se uz Schiaparelli

Nedelja visoke mode u Parizu zvanično je počela – zagrevamo se uz Schiaparelli

Jun u Parizu obeležavaju pripreme za Olimpijske igre, ali i Nedelja visoke mode koja je zvanično počela i to spektakularnom Schiaparelli revijom.

Američki dizajner Daniel Roseberry došao je u Schiaparelli na mesto kreativnog direktora 2019. godine, nakon što je napustio svoj desetogodišnji anganžman kao član kreativnog tima modne kuće Thom Browne.

Francuska modna kuća, pored haute couture revija, u Parizu prezentuje i redovne ready to wear kolekcije, ali prava je poslastica gledati kako Daniel orkestrira definiciju visoke mode i iznova obara sa nogu sve prave poznavaoce modne istorije.

Re birth of fashion na Schiaparelli način

Glavna inspiracija upravo prikazane Schiaparelli revije de facto je bila – moć transformacije. Ova kolekcija nosi naziv „Feniks“ i posvećena je svakome ko razume i ume da iskoristi smisao reinventacije. Daniel je veliku pažnju posvetio istorijskim komadima koje je dizajnirala i nosila Elsa Schiaparelli, dok je njegova poruka kroz ovu kolekciju kristalno jasna – on želi da se žene metaforički ponovo rode noseći njegove modele.

Američki dizajner sjajno radi visoku modu upravo zbog toga što se ne plaši da ode korak dalje od mesta gde bi se većina njegovih kolega zaustavila, i upravo zato iskonski ljubitelji mode i poigravanja sa teksturama materijala neguju poseban nivo poštovanja za njegov rad.

Društvene mreže preplavili su komentari oduševljenja i pozitivne kritike, a karakteristike mitske ptice ogledale su se i kroz određene runway modele. If it’s not overdone, it’s not couture.

 

Doja Cat kao Danielova nova muza

Američka pevačica imala je vrlo zahtevan raspored u Parizu, a dan je počela upravo Schiaparelli revijom. Ona je već regularni gost prikazivanja haute couture kolecija prestižne francuske modne kuće, a na poslednjoj je definitivno zavredila najviše pažnje. Kako su fizičke karakteristike ptice bile prisutne u runway kreacijama tako je i Doja došla u vrlo specifičnom autfitu, a Schiaparelli kreativni tim ju je na društvenim mrežama oslovio sintagmom „blonde bird“.

Reviji su prisustvovale Anna Wintour, Kylie Jenner, Selma Blair i mnoge druge ličnosti iz javnog života, a od social media predstavnica u prvom sedele su Caroline Daur i Leonie Hanne.

Schiaparelli
Schiaparelli

Foto: Profimedia, Instagram / @schiaparelli

Učitati još
Zatvori