Usponi (i padovi) sa ovogodišnje Nedelje visoke mode u Parizu
Usponi (i padovi) sa ovogodišnje Nedelje visoke mode u Parizu

Usponi (i padovi) sa ovogodišnje
Nedelje visoke mode u Parizu

Letnja sezona kao takva, nekima predstavlja prvu asocijaciju na odmore i avanturistička putovanja, dok je nama definitivno na Nedelju visoke mode u Parizu. Zagrejali smo se sa Schiaparelli revijom, te smo sada na svom modnom meniju selektovali Dior koji nas je podsetio na svoju ikoničnost Cruise kolekcijom koja je izdvojila Škotsku kao inspiraciju, Balenciagu koja ovog puta možda i nije izabrala upcycling, Jean Paul Gaultiera kog obožavamo kao i Thom Browne kolekciju. Stoga, donosimo rekapitulaciju Nedelje visoke mode u Parizu.

Balenciaga Haute Couture 24

Devil wears Prada Balenciaga


Jedna od kolekcija koja je privukla možda i najveću pažnju modnih objektiva bila je ona pod Balenciaga potpisom uz kretivno vođstvo Demne Gvasalie. Iako nas krojevi španske etikete često asociraju na produkt socijalnog eksperimenta, slobodno možemo reći da Haute Couture 2024, prenosi pozitivne utiske. Demnina umetnost u kojoj street style dobija epitet couture komada, čini nedostižnu lestvicu u modnoj industriji. Od baggy farmerki koje svi želimo, do ikoničnih bundi na Balenciaga način, kolekcija jeste očarala. Ovog puta, Demna je posmatrao svet kroz prizmu leptira, kao i modeli koji su hodali pomenutu reviju. Da li je leptir bio referenca na dvadesetočasovni život ove kolekcije, i pomen da se već sutra vraćamo na krojeve koji u svoj fokus stavljaju peškir po ceni od skoro 1000 evra, ili samo spona s gracioznošću, pitanje je za Demnu lično.

Balenciaga Haute Couture 24
Balenciaga Haute Couture 24

Balenciaga scores ICON x2

Pored komada koji su pridobili većinom pozitivne kritike i laskanja, lista zvanica poručila je – icons only. Jedan od definitivno najikoničnijih momenata bio je dolazak Mirande Priestly ( kralja prostetike Alexisa Stonea). Strah i trepet modne industrije i đavo koji nosi Pradu, posetio je Balenciaga reviju. Te se čini da ovaj ikoničan lik sada dobija i novi dress code. Nicole Kidman pristigla je sa svojom ćerkom Sunday Rose. Dok su Katy Perry i Charli XCX zasenile svojim all black autfitima.

Is Dior Couture even Couture?


Francuska moda u fokusu grčkog arhitipa žene ovog puta našla se pod Dior potpisom uz kreativno vođstvo Marie Grazie Chiuri. Pogledavši sve modele pomenute kolekcije, čini se da je poznata kuća sve svoje džokere u rukavu predočila pređašnjoj kolekciji smeštenoj u Škotskoj. Maria Grazia prezentovala je sponu Diora i američke mode, zatim škotskog stila a sada i grčke mitologije. Autumn-Winter 2024-2025 kolekcija, neočekivano to od couture sage, jeste nosiva, a to možda jeste dobra ali i loša komponenta. Iako svi priželjkujemo ponovno rađanje poznate etikete pod vođstvom Johna Galliana, bujne cvetove i kolekcije koje su svojim siluetama činile jedinstveni ekosistem stila, Maria Grazia Chiuri igra na nešto drugačiju kartu, koja izaziva pomešana mišljenja.

Jean Paul Gaultier by Nicolas Di Felice


The love for Gaultier is unmatched.

Jean Paul Gaultier, kom često izražavano bezgranično poštovanje, prezentovao je svoju Couture kolekciju. Kreativni direktor francuskog brenda Courrèges, Nicolas Di Felice, našao se na mestu gostujućeg dizajnera. Sama pozivnica za reviju bila je u obliku korseta i već se našla na listi jedne od omiljenih. Iako se komadi francuskog brenda i kolaboracije sa Simone Rochaom, i dalje nalaze u modnoj žiži, Nicolas doneo je nešto drugačiji narativ. Svojim siluetama, ova kolekcija poručila je – we don’t want to see you. Zajedno s haljinama koje su krile pogled glamurozno odevenih manekenki. Naravno, kao što je i obećano, korseti su bili u fokusu, a mi se ni malo ne bunimo.

Thom Browne made THE show


No guts, no glory.

Revija u kojoj glamur upoznaje sport a moda igra ulogu stvaraoca kompozicije sakrila se pod potpisom Thom Browne brenda. Naime, poznata kuća svoju Couture 2024 kolekciju vratila je u takozvane stare dane. Kolekcija je izrađena od isključivo ručno nacrtanih skica, kasnije modelovana s nešto komercijalnijim materijalima u vidu probe, i prezentovana u izdanju koje zagova atelier kulturu. Dominacija krem i belih tonova, moćna head piece igra kao i krojevi koji su čini odu Olimpijskim igrama, pridobili su epitet jedne od najboljih kolekcija ovogodišnje Nedelje visoke mode u Parizu.

Thom Browne Haute Couture 24
Thom Browne Haute Couture 24
Thom Browne Haute Couture 24

Foto: Launchmetrics/spotlight, Instagram /@katyperry, @charli_xcx, @thombrowne, @jeanpaulgaultier, @dior/

Učitati još
Zatvori