Zlatna (modna) medalja ide domaćinu: Francuski timovi na otvaranju Olimpijade nosiće Berluti kreacije
Zlatna (modna) medalja ide domaćinu: Francuski timovi na otvaranju Olimpijade nosiće Berluti kreacije

Zlatna (modna) medalja ide domaćinu: Francuski timovi na otvaranju Olimpijade nosiće Berluti kreacije

Olimpijada sportova možda se održava na svake četiri godine, ali za Pariz – modno takmičenje nikada ne prestaje. Prestonica Francuske svake godine ugošćava, i to dva puta u sezoni, najbolje iz modne idustrije. Iako nema dodele medalja, modni kritičari sa jednakom posvećenošću kao sportski žiri ocenjuju svaku kreaciju koja prođe pariskim ulicama i pistama u februaru i septembru.

Zato ne iznenađuje da je upravo zemlja domaćin i modni epicentar dobitnik zlatne medalje (prema strogim ocenama Journal-ovih sudija) za ovogodišnji odabir komada koje će nositi sportisti francuske reprezentacije. Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara je uvek događaj koji privlači milione očiju sa svih krajeva sveta. Kako Francuzi dobro razumeju značenje fashion statement-a, onda ne iznenađuje da su za najveću pozornicu odabrali Berluti. Uniforme će zvanično biti predstavljene 26. jula na Olimpijskim i 28. avgusta na Paraolimpijskim igrama.

Dizajniranje ovih uniformi bio je podvig koji se ne dešava često. Berluti, pod upravom LVMH grupacije (inače sponzora ovogodišnje Olimpijade), imao je potpunu slobodu u kreiranju, ali sa jasnim usmerenjem. Odevni predmeti moraju biti udobni i elegantni. Kao simbol francuske elegancije, za osnovu dizajna izabran je smoking, koji je, u skladu sa lokacijom ceremonije na obalama Sene u sumrak, sportskom događaju dao svečanu notu.

Milimetri koji odlučuju

Unikatnost ovih uniformi leži u detaljima koji su istovremeno suptilni i izražajni. Muški sportisti će nositi klasične smokinge u ponoćno plavoj boji od vune. A žene će imati mogućnost izbora između pantalona i svilenih suknji. Kako bi se dodatno istakla povezanost sa nacionalnim bojama, dodaci poput šalova, maramica i kožnih kaiševa ručno su obojeni u boje trikolorea.

Obuća, kategorija po kojoj je Berluti posebno prepoznatljiv, takođe je prilagođena ovom posebnom događaju. Lorenzo mokasine, tradicionalno muška obuća, prerađene su tako da odgovaraju i ženskim stopalima, dok je model tenisica Shadow prilagođen potrebama i muškaraca i žena.

Foto: Instagram (@berluti, @lvmh)

Učitati još
Zatvori