Evo šta nam je doneo Victoria’s Secret Fashion Show – pored prvog anđeoskog hoda Kate Moss
Evo šta nam je doneo Victoria’s Secret Fashion Show – pored prvog anđeoskog hoda Kate Moss

Evo šta nam je doneo Victoria’s Secret Fashion Show – pored prvog anđeoskog hoda Kate Moss

Victoria’s Secret is back – bila je rečenica koja je uzburkala modni epicentar, najavivši povratak revija poznatog brenda. Teško je reći da nam je ova etiketa nedostajala, kako zbog dosadašnjih skandala tako i zbog generalnog modela poslovanja. S druge strane, ne možemo negirati da su revije i Angels terminologija bili, malo je reći, ikonični. Nekada je san svake devojke bio da postane Viktorijin Anđeo, dok nakon cancel kulture ovu titulu izbegavamo.

Brend je i dalje tu, zapravo nikada nije ni otišao samo smo ga, iz razumljivih razloga, stavili on hold. Međutim, ono što duži vremenski period nismo videli su revije. 15. oktobra, nakon šest godina pauze, održao se Victoria’s Secret Fashion Show. Reviju je otvorila Gigi Hadid dok su muzičke gošće bile Cher, Tyla i Lisa iz grupe BLACKPINK.

Pomenuta revija vratila je Viktorijine anđele na pistu, a nekima dala i prvu šansu da prohodaju sa anđeoskim krilima. Nakon šest godina pauze, pitamo se – da li je revija opravdala očekivanja i ubedila nas da brendu oprostimo dosadašnje greške?

PROFIMEDIA

Back to being cancelled


Victoria’s Secret nam je dao dovoljno povoda da bojkotujemo anđeosku sagu. Naime, 2019. godine, brend je naišao na pucanje sa svih strana. Ed Razek, tadašnji vođa marketinga, u javnost je izneo i ne tako lepe komentare upućene transrodnim i plus size modelima. Ne samo što su bile upućene uvredljive konotacije na račun ove ciljne grupe, već je skandal pratio i slučaj Jeffreya Epsteina, čoveka koji je uz pomoć ostalih članova Victoria’s Secret tima zlostavljao i ucenjivao tadašnje manekenke. Ovu radnju ispratio je Victorias Secret: Angels and Demons dokumentarac. Jeffrey Epstein je kasnije završio u zatvoru, u kom je izvršio samoubistvo 2019. godine.

Opening


Otvaranje revije definitivno predstavlja posebnu čast i najveći san svih modela. Ove godine je tu čast dobila Gigi Hadid. U roze kombinaciji sa glamuroznim krilima, Gigi je otvorila jednu od najisčekivanijih revija godine. Međutim, iako ne poričemo da je Gigi fantastično otvorila ovaj revijski spektakl, pitamo se zašto ova prilika nije dodeljena nekom licu koje poseduje dužu istoriju s brendom – poput Adriane Lime ili Tyre Banks koje su se vratila nakon dugogodišnje pauze?

Bella, Adriana & Tyra were THE show


Victoria’s Secret reviju iščekivali smo godinama, a ovu glamuroznu sagu na noge vratile su Bella Hadid, Adriana Lima i Tyra Banks.

Tyra Banks je sa anđeoskim krilima poslednji put hodala 2005. godine, te se sada vratila nakon skoro dve decenije. Pored našeg iščekivanja poznate manekenke, tremu imale su i njene koleginice koju su bile svesne koliko je njen comeback važan za brend. Tyra i Naomi Campbell krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih, nažalost, bile su jedine manekenke crne puti koje su dominirale revijama, te su oduvek predstavljale vetar u leđa i inspiraciju mnogim devojkama. Tako glamurozno, Tyra se vratila, u pretežno crnoj kombinaciji sa afro frizurom koju želimo da rekreiramo.

Bella Hadid je definitivno bila manekenka čiji smo povratak priželjkivali. Nakon dve godine pauze, Bella je prvi put hodala na ovogodišnjoj Saint Laurent reviji za Leto 2025 na Nedelji mode u Parizu. Njena druga stanica nakon pauze bio je Victoria’s Secret. Bella je zasijala u crvenom kompletu veša i autentičnom ogrtaču u istoj boji.

Brazilska princeza Adriana Lima je prvi put sa anđeoskim krilima hodala 1999. godine. Za nju, ovo je 22. revija kojom hoda, a slobodno možemo reći da nam je pomenuta manekenka prva asocijacija na ovaj brend. Victoria’s Secret je stvorio Adrianu Limu i imenovao je jednom od najseksepilnijih žena današnjice. Poznata manekenka se vratila u punom sjaju, dok se mi pitamo – zašto baš ona nije otvorila glamuroznu reviju?

First time for Kate Moss & many more


Dok je za Adrianu i mnoge devojke poput Candice Swanepoel, Alessandre Ambrosio, Behati Prinslo, Barbare Palvin, Jasmine Tookes i mnogih drugih, ovo bila  još jedna Victoria’s Secret revija u nizu, za neke bila je prvenac. Ikonična Kate Moss je prvi put hodala pistom i naterala sve u publici da se pitaju gde je bila do sada? Prvi put bio je i za Carlu Bruni.

Dokaz da je Victoria’s Secret naučio lekciju predstavlja i ostatak cast-a koji je pored ikoničnih Viktorijinih lica uvrstio i ona koja vidimo prvi put. Transrodna manekenka Alex Consani je prvi put hodala revijom, kao i plus size modeli kao što su Ashley Graham i Paloma Elsesser.

Conclusion


Da li je do preteranog hype-a i očekivanja pitanje je, ali je činjenica da je celokupnoj reviji falilo takozvanog Vivtoria’s Secret X faktora. Poznata lica koja vezujemo za brend su definitivno digla atmosferu na noge, ali se možemo složiti da smo nakon pomenute revije osećali da je nešto nedostajalo – a to je bila energija. Tokom pređašnjih revija Viktorijini anđeli su plenili svojom energijom, dok je sada sve, nažalost, bilo pomalo monotono.

Poznati brend je i te kako uticao na društvo, s obzirom na to da je plasirao određeni tip građe koji je markirao savršenim, te se sada pitamo – da li će ponovno imati uticaja ili je Victoria’s Secret Fashion Show bio razglednica njihovog dobar dan a našeg, ovog puta dugovečnog, doviđenja?

Foto: Profimedia / Instagram / @victoriassecret

Učitati još
Zatvori